بازار رنج چیست؟

بازار رنج چیست؟ بازار خنثی به حالتی گفته می‌شود که تریدر با شناخت سطوح حمایت و مقاومت و استفاده از اندیکاتورهای نوسانی و حجمی سیگنال معاملاتی دریافت می‌کند. معامله در بازار رنج معمولا سود و ریسک کم دارد و به همین دلیل هم معامله گران کم ریسک از معامله در این بازار استقبال می‌کنند. البته استراتژي‌هایی وجود دارد که سود معاملات در بازار رنج را افزایش دهد که در b2check به آنها می‌پردازیم.

بازار رنج

بازار رنج به حالتی گفته می‌شود که قیمت یک دارایی میان دو سطح حمایت و مقاومت نوسان کند و روند خاصی نداشته باشد. بازار رنج قیمت را به سمت بالا یا پایین نمی‌برد و معمولاً یک سقف و کف مشخص دارد که در طول زمان تغییر نمی‌کند. بازارها معمولاً در تایم فریم‌های پایین و بالا در رنج مشخصی گیر می‌افتند و پس از مدتی به سمت پایین یا بالا می‌شکنند و جهت حرکت اصلی را مشخص خواهند کرد.

بازار رنج دارای ویژگی‌هایی مانند نوسانات و نقدینگی پایین، حرکت افقی قیمت بدون تشکیل قله‌های بالاتر یا دره‌های پایین‌تر است. ابزارهای زیادی مانند اندیکاتورهای حجمی و ATR می‌توانند بازار رنج را به معامله گران نشان دهند و شکست‌های کاذب را از شکست‌های واقعی جدا می‌کنند.

برای تشخیص بازار رنج باید ابتدا نوسانات قیمت میان دو سطح حمایت و مقاومت را پیدا کنید. هنگامی که قیمت به سطح مقاومتی می‌رسد؛ نقدینگی کاهش پیدا می‌کند و روند نزولی آغاز می‌شود و پس از اینکه به سطح حمایتی می‌رسد؛ نقدینگی افزایش پیدا می‌کند و روند صعودی شروع می‌شود. اگر قیمت بارها به این کف و سقف واکنش نشان دهد و توانایی بیرون رفتن از این محدوده را نداشته باشد؛ در یک بازار رنج قرار داریم.

اندیکاتور ADX یکی از دقیق‌ترین ابزارها برای تشخیص رنج بودن بازار است. اگر مقدار ADX‌ زیر ۲۵ باشد؛ در روند اصلی قیمت ضعف وجود دارد و بازار رنج است. استفاده از اندیکاتور ADX ساده‌ترین و دقیق‌ترین روش برای رنج بودن بازار است. برای اطمینان می‌توانید از Pivot Points یا خطوط افقی دستی برای رسم سطوح حمایت و مقاومت هم استفاده کنید.

استراتژی معامله در بازار رنج

معامله در بازار رنج معمولا سود بسیار اندکی را به معامله گران می‌دهد؛ اما استراتژی‌های مختلفی وجود دارد که باعث می‌شود میزان سود در بازار رنج افزایش پیدا کند و معامله گران با توجه به شخصیت و میزان سرمایه می‌توانند از هر یک از این استراتژی‌ها استفاده کنند.

اسکالپینگ

اسکالپینگ به معنای معامله در تایم فریم‌های بسیار پایین است. پوزیشن‌های اسکالپینگ زیر یک ساعت بسته می‌شوند. برای استفاده از استراتژي اسکالپینگ باید سطوح حمایت و مقاومت را در تایم فریم‌های ۵ دقیقه‌ای پیدا و میزان اعتبار سطوح را در تایم فریم ۱۵ دقیقه تایید کنید.

سپس هنگام رسیدن قیمت به سطوح حمایتی پوزیشن لانگ را با حداکثر ۱ درصد ریسک بگیرید. در مدت کوتاهی پوزیشن به حد سود می‌رسد و حالا می‌توانید با توجه به شرایط بازار پوزیشن معکوس بگیرید و از سقف قیمت پوزیشن شورت بازهم با ریسک ثابت 1 درصد باز کنید. البته باید دقت کنید که میزان اعتبار تحلیل‌ها در اسکالپینگ بسیار پایین است و برای باز کردن هر پوزیشن باید شرایط کلی بازار را مدنظر قرار دهید.

آربیتراژ

برای استفاده از استراتژي آربیتراژ باید دو صرافی مختلف را در نظر بگیرید که قیمت یک دارایی را با اختلاف جزئی نشان می‌دهند. برای مثال، قیمت بیت کوین در صرافی اول ۱۰۵ هزار دلار و در صرافی دوم ۱۰۵۰۷۰ دلار است. از آن جا که بازار رنج است و قیمت نوسان خاصی نمی‌کند؛ می‌توانید بیت کوین‌ها را از صرافی اول بخرید و به صرافی دوم انتقال دهید و در آن جا بفروشید. کل سود این معامله ۷۰ دلار به ازای هر بیت کوین است که کارمزد خرید و فروش و انتقال را باید از آن کم کنید.

استفاده از استراتژی آربیتراژ در بازار رنج بسیار کم ریسک اما با سود پایین است. اگر از ریسک پذیری پایینی برخوردارید؛ می‌توانید از استراتژی آربیتراژ برای معاملات استفاده کنید. البته باید دقت کنید که سود حاصل از معاملات آربیتراژ کمتر از هزینه‌ها نشود.

سوئینگ تریدینگ

سوئینگ تریدینگ یکی از استراتژی‌های بلند مدتی است که در بازار رنج می‌تواند بسیار سود آور باشد. سوئینگ تریدرها روند بلند مدت را بررسی می‌کنند و در صورت صعودی بودن قیمت، هر بار در کف قیمت مقداری از دارایی را می‌خرند تا پس از شروع حرکت صعودی به سود بیشتری دست پیدا کنند.

برای مثال، اگر در پایان رنج زدن بازار روند صعودی را تشخیص دهید؛ تنها یک بار می‌توانید وارد بازار شوید. در مقابل، سوئینگ تریدرها بارها در محدوده رنج بازار خرید کردند و با خارج شدن بازار از رنج دارایی بیشتری دارند که سود بالاتری به آن‌ها می‌دهد.

مدیریت ریسک در بازار رنج

بازار همیشه رنج نمی‌ماند و بالاخره قیمت باید از یک سمت خارج شود. در این زمان بسیار مهم است که معامله گران مدیریت ریسک دقیقی داشته باشند تا از ضرر و زیان جلوگیری کند. روش‌های مختلفی برای مدیریت ریسک در بازار رنج وجود دارد که در ادامه معرفی کرده‌ایم:

  • فاصله استاپ لاس را بر اساس ATR (Average True Range) تنظیم کنید. این اندیکاتور نوسانات بازار را اندازه‌گیری می‌کند و به شما کمک می‌کند استاپ لاس را در فاصله مناسبی از قیمت ورودی قرار دهید.
  • نسبت ریسک به ریوارد را همواره روی ۱:۲ قرار دهید. این نسبت باعث می‌شود تا در صورت ضررده شدن چند معامله، باز هم در سود بمانید.
  • ریسک فری کردن معاملات را به یاد داشته باشید. اگر قصد سیو سود و باز نگه داشتن پوزیشن را دارید؛ حتما باید استاپ لاس را به نقطه ورود تغییر دهید تا در صورت بازگشت قیمت ضرر نکنید.
  • از چند اندیکاتور برای تایید معاملات استفاده کنید. اندیکاتورهای نوسانی را در کنار اندیکاتورهای حجمی استفاده کنید تا پوزیشن‌های مطمئن‌تری را به شما پیشنهاد بدهد.

شکست کاذب (False Breakout) یکی از شایع‌ترین چالش‌ها در معاملات رنج است. در این وضعیت قیمت به ظاهر از سطوح حمایت و مقاومت خارج شده و استاپ لاس معامله گران را فعال می‌کند. برای جلوگیری از گرفتار شدن در دام شکست کاذب به حجم معاملات و نحوه شکست توجه کنید. اگر قیمت با یک یا چند کندل ضعیف شکسته شده است؛ احتمال شکست کاذب وجود دارد.

بازارهای رنج به دلیل انتشار اخبار غیر منتظره مانند داده‌های اقتصادی یا جنگ با افزایش ناگهانی نوسانات مواجه و رنج شکسته شود؛ اما پس از پایان هیجان بازار به حالت رنج بازخواهد گشت. توصیه اول این است که در زمان خبر معامله نکنید یا اینکه با پذیرش ریسک بالا تاثیر اخبار را پیش بینی کنید و در جهت اثر گذاری خبر، پوزیشن باز کنید.

بازار رنج یک فرصت کم ریسک برای معامله گرانی است که قصد دارند با سرمایه اندک یا پذیرش ریسک پایین وارد بازار شوند. معمولا در بازار رنج نمی‌توان پوزیشن‌هایی با سود زیاد باز کرد؛ اما اهرم‌های معاملاتی یا افزایش حجم می‌توانند به افزایش سود معاملات کمک کنند. استراتژی‌هایی مانند اسکالپینگ، آربیتراژ و سوئینگ تریدینگ با مدیریت ریسک کامل و آگاهی از چالش‌های موجود به معامله گران کمک می‌کند تا پوزیشن‌های سودآوری را در بازار رنج باز کنند.

بهترین تایم فریم برای معامله در بازار رنج چیست؟

تایم فریم‌های ۵ و ۱۵ دقیقه بهترین تایم فریم برای معامله در بازار رنج هستند.

آیا می‌توان با استفاده از یک اندیکاتور در بازار رنج معامله کرد؟

خیر، اندیکاتورهای مختلف مکمل یکدیگرند و باید با استفاده از چند اندیکاتور تایید پوزیشن‌ها را دریافت کرد.

چگونه می‌توان یک شکست کاذب را از شکست واقعی تشخیص داد؟

شکست کاذب با حجم پایین معاملات و کندل‌های بدون بدنه و شکست واقعی با حجم بالا و کندل‌های با بدنه بلند شکل می‌گیرد.

فهرست مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اشتراک گذاری