کمیسیون و اسپرد دو مفهوم حیاتی و جدا نشدنی از بازار فارکس هستند که معاملهگران روزانه با آنها سروکار دارند. از آن جایی که معاملات در بازار فاکس با واسطه گری بروکرها به به انجام میرسند؛ تریدرها باید هزینه این خدمات را پرداخت کنند.
حال این هزینه در قالب اسپرد (Spread) و کمیسیون (Commission) از فعالین بازار گرفته میشود که در ادامه این مقاله از سایت b2check بهطور کامل با هر یک آشنا خواهیم شد.

اسپرد (Spread) در معاملات به چه معناست؟
برای افرادی که تازه فعالیت خود را در بازارهای مالی به ویژه فارکس شروع کردهاند، رویارویی با مفاهیمی همچون اسپرد میتواند تا حدودی گیج کننده باشد. لازم به ذکر است برخلاف باور بسیاری از مبتدیان این حوزه مفهوم اسپرد تنها متعلق به بازار فارکس نیست و میتوان آن را یکی از مفاهیم مهم مالی دانست. در مفهوم کلی اسپرد به تفاوت میان دو (related value) اشاره دارد.
در بازار فارکس اسپرد به معنای فاصله میان قیمت خرید و فروش (Bid/Ask) یک جفت ارز است. اسپرد را میتوان اصلیترین راه کسب درآمد بروکرهای فارکس در نظر گرفت. مقدار اسپرد میتواند بر اساس نقدینگی بازار، نوسانات و نوع جفت ارز معامله شده متفاوت باشد.
همچنین با بررسی مقدار اسپرد میتوان میزان نقدینگی یک جفت ارز را در بازار سنجید. به طور معمول در معاملات مربوط به جفت ارزهای اصلی مانند یورو به دلار (EUR/USD) به دلیل نقدینگی بالا تفاوت میان قیمت خرید و فروش (اسپرد) پایینتر است.
این در حالی است که جفت ارزهای اگزاتیک (Exotic pairs) معمولاً شاهد اسپردهای بالاتری هستند. مسلماً در معاملاتی که مقدار اسپرد کمتری محاسبه شود هزینه معاملاتی پایینتر خواهد بود به همین سبب بسیاری از معاملهگران به معامله جفت ارزهای اصلی (Major currency pairs) روی میآورند.
در معاملهگرانی که استراتژیهای کوتاه مدت برای معاملات خود پیش گرفتهاند مقدار اسپرد از اهمیت بسیاری برخوردار است؛ چرا که به طور مستقیم سود به دست آمده را تحت تأثیر قرار میدهد. این دسته از معاملهگران به اسکالپر (Scalper) معروف هستند.
اسکالپرها ممکن است در طول یک روز معاملاتی چندین پوزیشن باز کنند و از هر کدام به سود اندکی برسند. در نظر داشته باشید اسپرد معاملات فارکس در واحد پیپ (Pip) اندازه گیری میشود.
آشنایی با انواع اسپرد
به طور کلی در بازار فارکس اسپرد دارای دو نوع ثابت (Fixed) و شناور (Floating) است. در نوع ثابت اسپرد همان طور که از نامش پیداست ما شاهد تغییری در مقدار آن نخواهیم بود. به این معنا که اسپرد معاملات دارای مقداری از پیش تعیین شده است و با نوسانات بازار دچار تغییر نمیشود.
این نوع از اسپرد معمولاً توسط بروکرهای بازارگردان (Market maker) ارائه میشود و مقدار بالاتری از نوع دیگر اسپرد دارد. در برخی از حسابهای بروکری در صورتی که اسپرد حساب ثابت باشد از هزینه کمیسیون صرف نظر میشود.
نوع دیگر اسپرد یعنی شناور مقداری متغیر دارد که تابع تغییرات قیمتی در بازار است. مقدار اسپرد شناور میتواند بر اساس نوسانات بازار، سطح نقدینگی و ساعات فعالیت متغیر باشد. در شرایط نرمال بازار معمولاً این اسپرد دارای مقدار پایینی است که هزینه معاملات را به طور چشمگیری کاهش میدهد. این اسپرد متغیر عموماً توسط بروکرهای بدون میز معاملاتی (No Dealing Desk) ارائه میشود.
مزایا و معایب اسپرد
در این بخش از مقاله به بررسی مزایا و معایب اسپرد به عنوان هزینه معاملات خواهیم پرداخت که جزئیات آن به شرح زیر است:
مزایا
• امکان پیشبینی و محاسبه راحت هزینههای معاملاتی
• شفافیت در هزینهها و عدم وجود کارمزد پنهان
• هزینه پایینتر در معاملات با حجم کم
معایب
• در حجم بالای معاملات مقدار اسپرد بسیار بالا میرود و هزینه افزایش مییابد
• ریسک افزایش ناگهانی و حساب نشده اسپرد در نوع شناور
تفاوت اسپرد و کمیسیون در فارکس – b2check.com

کمیسیون (commission) در معاملات به چه معناست؟
کمیسیون یا کارمزد نیز در واقع هزینهای است که کارگزاریها و بروکرها در ازای خدمات خود دریافت میکنند. در این روش کسب درآمد معمولاً اسپرد برای معاملات لحاظ نمیشود و شما تنها باید مقدار ثابت کمیسیون را پرداخت کنید.
با وجود اینکه کمیسیون مقداری مشخص و ثابت دارد اما مقدار آن در بروکرها و حسابهای مختلف متفاوت است. مسلماً بهترین گزینه برای تریدرهای این حوزه بروکری است که پایینترین کمیسیون را بر معاملات خود اعمال کند. کمیسیون نیز مانند اسپرد دارای چند نوع است که در ادامه با آنها آشنا خواهیم شد.
آشنایی با انواع کمیسیون
به طور معمول کمیسیونها را به سه دسته ثابت، درصدی و طبقه بندی شده تقسیم میشود. در نوع ثابت آن بروکر مقدار کمیسیون را بر اساس دلار یا یورو تعیین میکند و به ازای هر لات استاندارد (100 هزار دلار آمریکا) از معاملهگران دریافت میکند.
در این روش معاملهگران به طور شفاف میتوانند هزینه معاملات خود را پیشبینی کنند. در کمیسیون درصدی بروکر درصدی را تعیین میکند و از هر معاملهگر بر اساس ارزش پوزیشنش دریافت مینماید. کمیسیون طبقهبندی شده همان طور که از نامش مشخص است ساختاری طبقهبندی شده دارد. به این صورت که معاملهگران بر اساس میزان فعالیت خود در بروکر باید مقدار مشخصی کمیسیون پرداخت کنند. طبعاً فعالیت بالاتر در این بروکرها شامل کمیسیون بیشتری میشود.
مزایا و معایب کمیسیون
از مهمترین مزایا و معایب کمیسیون (کارمزد) میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
مزایا
• دریافت اسپرد کمتر در صورت دریافت کمیسیون
• هزینه پایینتر مخصوصاً در نوع طبقهبندی شده
• بهینهتر برای معاملات با حجم بالا
معایب
• امکان وجود هزینههای پنهان
بیشتر بدانید: سوآپ در فارکس چیست؟

در معاملات اسپرد بهتر است یا کمیسیون؟
همان طور که در این مطلب اشاره کردیم اسپرد و کمیسیون دارای نکات مثبت و منفی هستند. همچنین به تفاوتهای میان آنها پی بردیم و دانستیم که مقدار متغیر اسپرد و ثابت کمیسیون میتواند بسته به نوع معامله برای عدهای مثبت یا منفی تلقی شود. واقعیت این است که برای پاسخ به این سؤال باید شرایط هر معاملهگر را لحاظ کنیم و نمیتوان یک نسخه را برای همه پیچید.
برای اسکالپرها بسیار مهم است که فاصله میان قیمت خرید و فروش پایین باشد تا بتوانند از روی کوچکترین حرکات بازار به سود برسند؛ بنابراین برای این دسته از معاملهگران پرداخت کمیسیون و اسپرد کمتر مزیت بسیار مهمی محسوب میشود.
در سوی دیگر، سوئینگ تریدرها و معاملهگران بلندمدت حضور دارند که پوزیشنها را برای مدت طولانیتری باز میگذارند و حجم زیادی را هم وارد معامله میکنند. این افراد علاقهای به پرداخت کمیسیون ندارند و ترجیح میدهند که جای خالی کمیسیون را با افزایش اسپرد پر کنند.